DE ROOK- EN WARMTE AFVOER SYSTEMEN

Een brand kan nooit helemaal worden voorkomen, maar het is van het grootste belang om het risico zoveel mogelijk te beperken: zorgen voor veilige uitgang routes voor de mensen en tegelijkertijd voldoende zichtbaarheid bieden voor brandweerlieden om en hen toe te laten de brand te localiseren en te bestrijden.

Een installatie van rook-en warmte afvoer garandeert het in bedwang houden van de grootste gevaren die voortkomen uit een brand: de dampen en gassen.

SAFE AND SOUND biedt u oplossingen aangepast aan elk geval en dit overeenkomstig de geldende Belgische en Europese regelgeving.

Een rookafvoer kan ook gevestigd worden aan een venster wat voor een natuurlijke ventilatie zou zorgen en/of zou dienen als lichtkoepels op het dak.

DE WETGEVING EN NORMEN

De rook- en warmte afvoer systemen zijn verplicht in trappenhuizen sinds het KB van 22 april 2008 en dit met materiaal dat "CE" gecertificeerd is en conform is met de “EN 12101-2” norm.

Ze zijn ook verplicht in alle nieuwe gebouwen of nieuwe uitbreidingen overeenkomstig het KB van 15 juli 2009, gebruikmakend van materiaal dat « CE » gecertificeerd is en conform is met de "NBN S21-208-1” en “NBN S21-208-3" norm.

Voor industriële gebouwen, moet de totale oppervlakte van de afvoeren minstens 2% van het vloeroppervlak van het gebouw bedragen, met een minimum van 1m² per afvoer.

DE ROOKKOEPELS

De koepels bestaan ​​uit acrylaat of doorzichtig polycarbonaat en zijn schokbestendig. Ze kunnen gewelfd, piramidale of langs 4 zijden afgerond zijn.

Ze worden alsmaar meer performant in termen van geluid en warmte-isolatie dankzij een dubbele of driedubbele muur.

GEWELFDE ROOKKOEPELS

AFGERONDE ROOKKOEPELS

 

PIRAMIDALE ROOKKOEPELS

 

DE ZIJPLATEN

De zijplaten vormen de basis voor de rook- en warmteventilatie. Ze zijn vierkantig , rechthoekig of rond. Ze zijn gemaakt van hard materiaal, schokbestendig en anti-corrosief, zoals PVC (polyvinylchloride), GRP (polyesterhars) of Steel.

ZIJPLATEN IN PVC

ZIJPLATEN IN GRP (polyesterhars)

STALEN ZIJPLATEN MET OF ZONDER ROOSTER

RONDE ZIJPLATEN IN STAAL OF GRP

GEMOTORISEERDE ROOK EN- WARMTE AFVOEREN MET EEN OPENINGSHOEK LAGER DAN 140°

De rook en- warmte afvoer met een openingshoek lager dan 140° kan ten alle tijde gebruikt worden, behalve wanneer het om rookafvoering van het trappenhuis gaat of het dak een helling heeft dat hoger is dan 30°.
Het kan tevens gebruikt worden als ventilatie of dakraam.
De afvoer kan worden gekoppeld aan een melder van rook en/of regen en/of wind, om het in het geval van brand/regen/wind automatisch te laten openen of sluiten.

 

Het principe van het systeem bestaat uit het volgende:


- Een 220V/24V voeding met batterij back-up.
- Een vergrendeld kastje met dubbele bediening van het type "break glass", een afstandsbediening voorbehouden aan brandweelui en een afstandsbediening voor de ventilatie.

 

 

- Een moteur à crémaillère enkel of dubbel van 0,50 m tot 1m de course of een kettingmotor gemonteerd op het EFC.

 

 

- Alle gebruikte kabels zijn brandwerend gedurende 1u30.

 

   

 

- Een koepel, une costière en een deurkozijn.

 

GEMOTORISEERDE ROOK EN- WARMTE AFVOEREN MET EEN OPENINGSHOEK HOGER DAN 140°

De rook en- warmte afvoeren met een openingshoek hoger dan 140 ° worden aan de top van trappenhuizen gemonteerd volgens de EN-12101-2 norm en op de daken met een hoek lager dan 30°.
De afvoer kan worden gekoppeld aan een rook, regen of wind melder, om het in het geval van brand/regen/wind automatisch te laten openen of sluiten.

 

Het principe van het systeem bestaat uit het volgende:


- Een 220V/24V voeding ondersteund door een accu.

- Een vergrendeld kastje met dubbele bediening van het type "break glass", een afstandsbediening "Priority Fire" en een  afstandsbediening voor de ventilatie.

 

 

- Een krachtige en versterkte motor gemonteerd op het frame dat de rook en- warmte afvoer opent.
- Alle gebruikte kabels zijn brandwerend gedurende 1u30.

 

   

 

- Een koepel, une costière en een frame met een aluminium opening.

 

 

DE PLAATVORMIGE ROOK-EN WARMTE AFVOEREN

De plaatvormige rook-en warmte afvoeren zijn bruikbaar op alle soorten gebouwen en kunnengekoppeld worden aan een ventilator om zodoende de evacuatie van rook en warmte te forceren.

Voor meer veiligheid in de natuurlijke ventilatie-modus, kan een regensensor op het stopcontact worden geïnstalleerd om de schilden te sluiten in geval van regen en/of een rookmelder zodat deze automatisch opent. De toepassing hiervan komt vooral voor in industrieel gebied.

 

 

RWA-koepels; rookafvoerklep; rookshermen; Bedieningstoebehoren en indienststelling; Opties en toebehoren; RWA-intallatie; rookafvoer; koepels; metaal opstanden; acrylaat lichtkoepel bolvormig; polycarbonaat lichtkoepel bolvormig; PVC opstanden; PRV opstanden; acrylaat lichtkoepel piramidaal; polycarbonaat lichtkoepel piramidaal; opengaande systemen ALU brandramen met plaat; ppengaande systemen Alu ramen; lichtkoepel voor warmteafvoer die opent tot 140�; toebehoren elektrische kettingmotor; toebehoren elektrische spindel; toebehoren elektrische spindel dubbel; NBN S21-201; NBN S21-202; NBN S21-203; NBN S21-208-3